η ιστορια της
φυσιΚοθεραπειας

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

αρχαιοτητα

Η φυσικοθεραπεία θεωρείται μία νέα επιστήμη με πολύ παλιές καταβολές.

Κατά τον Ιπποκράτη (460 – 377 π. X.) «η τέχνη της θεραπείας απαιτεί απ’ τον ιατρό να σχηματίσει μία άποψη για την αρρώστια, με σκοπό να την θεραπεύσει περισσότερο με ήπιους τρόπους και με φρόνηση, παρά με τόλμη και με τρόπο βίαιο» («Περί Τέχνης», παρ. 11).

Αναφερόμενος στη θεραπεία, συγκεκριμένα της σπονδυλικής στήλης, ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο οσφυαλγία και ισχιαλγία

αρχαιοτητα

στο «περί άρθρων» βιβλίο του, εκδηλώνει την εκτίμησή του σ’ αυτό το είδος θεραπείας, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η θεραπεία της σπονδυλικής στήλης είναι μια πολύ παλιά τέχνη. Τρέφω μεγάλο σεβασμό απέναντι σε αυτούς που την ανακάλυψαν, όπως επίσης και σε αυτούς που θα με ακολουθήσουν και θα βοηθήσουν να βελτιώσουμε αυτήν την τέχνη, που θεραπεύει τους ανθρώπους με έναν φυσιολογικό τρόπο….Αποκτήστε γνώση για τη σπονδυλική στήλη, γιατί αυτή είναι η αιτία για πολλές ασθένειες.»

Ο Θεός της ιατρικής Ασκληπιός. Θεραπεύει τον ώμο μιας γυναίκας 4ος π.χ. αιώνας

Στις παρακάτω απεικονίσεις βλέπουμε κάποιες εξειδικευμένες τεχνικές θεραπευτικών χειρισμών που εφάρμοζε ο μεγάλος Έλληνας ιατρός, όπως περιγράφονται σε συγγράμματα του 17ου αιώνα:

Μεσαιωνας

Στο Μεσαίωνα η θεραπεία της οσφυαλγίας – ισχιαλγίας από δισκοκήλη γινόταν ως εξής:

συγχρονη εποχη

Στην Νεώτερη Ελλάδα συναντούμε κατά την δεκαετία του 1930-1940 δύο σπουδαίους Έλληνες φυσιοθεραπευτές, την Άννα Κατσίγρα και τον Ηλία Πέτρου.

Το 1935 ο Ηλίας Πέτρου στο έργο του «Φυσική Υγιεινή», σελ. 14, αναφέρει για τις ασθένειες:

«Ο πολύς κόσμος δεν γνωρίζει πραγματικά τι είναι υγεία, ούτε την ελαχίστη αντίληψη έχει για την αρρώστια. Και επειδή δεν ξέρει τι σημαίνει υγεία, δεν ξέρει επίσης τους όρους και τις συνθήκες, που απαιτούνται για την ανάκτηση και τη διατήρησή της. Όταν ο άνθρωπος αρρωσταίνει, αντί ν’ απομακρύνει τις αιτίες και ν’ αλλάξει τις συνθήκες που προηγούνται της αρρώστιας, προσπαθεί να “θεραπεύσει” τα συμπτώματα, διότι νομίζει πως έτσι θ’ ανακτήσει τη χαμένη υγεία του (…).

συγχρονη εποχη

Όταν ο άνθρωπος παραβιάσει το φυσικό νόμο, που διέπει την ζωή του, η συνέπεια της παραβίασης εκδηλώνεται στον παραβάτη, η υγεία κλονίζεται και τα συμπτώματα του εκφυλισμού αρχίζουν να εκδηλώνονται στο σώμα.»

Σας δίνουμε τον ορισμό της Φυσικοθεραπείας και όπως συμπεραίνετε και από την ιστορία της θέλουμε να τονίσουμε πόσο χρήσιμη και ακίνδυνη θεραπεία είναι για την υγεία μας:

Η Φυσικοθεραπεία (Physical Therapy) είναι η θεραπευτική προσέγγιση που βασίζεται στα φυσικά μέσα (κίνηση, φως, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα κ.λπ.) που χρησιμοποιούνται από τον πτυχιούχο Φυσικοθεραπευτή, για θεραπευτικούς σκοπούς.


Η Φυσικοθεραπεία έχει εφαρμογή σε ασθενείς όλων των ιατρικών ειδικοτήτων (Ορθοπεδική, Νευρολογία, Γενική Χειρουργική, Νευροχειρουργική, Καρδιοχειρουργική, Παιδιατρική, Πνευμονολογία, Ουρολογία κ.λ.π.)

Προτιμησεις Απορρητου
Όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας, ενδέχεται να αποθηκεύει πληροφορίες μέσω του προγράμματος περιήγησής σας από συγκεκριμένες υπηρεσίες, συνήθως με τη μορφή cookies. Εδώ μπορείτε να αλλάξετε τις προτιμήσεις απορρήτου σας. Λάβετε υπόψη ότι ο αποκλεισμός ορισμένων τύπων cookie μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας και στις υπηρεσίες που προσφέρουμε.